Scentuous EDP

Scentuous EDP
Scentuous - Always with you

Thursday, August 17, 2017

Karnival Jubli Perak MPAJ 2017


MARI! MARI! MARI!

Dapatkan Scentuous EDP anda di Karnival MPAJ 2017 (booth 22) di Padang Perbandaran MPAJ Pandan Indah pada 19-20hb Ogos 2017.

Kami memberi harga PROMOSI!!! 

Harga normal RM50/Sebotol
Beli 2 botol @ RM90.00
Beli 3 botol @ RM130.00

Jumpa anda di sana!!! Bawa satu family sbb byk aktiviti yg disediakan utk pengunjung!

Scentuous EDP by Mich & Jules Cosmetics:

ü  Boleh dibawa solat
ü  Produk Bumiputera (Halal)
ü  Tahan lama ( > 8 jam )
ü  Kualiti standing produk perfume antarabangsa
ü  Terdapat koleksi untuk wanita & lelaki
ü  Harga yg menarik 

Scentuous For Him & Her





Wednesday, August 9, 2017

Peluang Ke - 2



Hi U Olls!!!

Ak x tahu mcm mn nk explain ni kt korg. Ok cite die mcm ni... Smlm Nashrin xputus2 pujuk ak supaya maafkn die. Die ckap die menyesal, die mntak bg die peluang ke 2. Lepas solat aku doa "Ya Allah, Kau tunjukanlah kebenaran dlm permasalahan ku ini, Aku redha atas segala ketentuan yg telah Kau tetapkan".

Petang semalam aku decided nk dgar dr mulut die sendiri knp die buat mcm tu? Knp die msg Ieta? So lepas solat asar aku turun jmpe die. Aku buat perangai mmg langsi abes. Tapi yg peliknyer, die tetap sabar. Die tak mcm Ayub yg even dh terang2 salah ttap xnak turunkn ego. Die lain dr lelaki lain yg aku kenal seblom ni.

Aku tanyer die knp die buat mcm tu? Die ckap die xtahu knp die buat mcm tu, die xtahu yg msg Ieta tu salah. Niat die sekadar nk bergurau. Aku ckap knp bergurau mcm tu? Knp perlu ckap yg die suke kt Ieta? Die ckap sbb Ieta yg tanyer dulu... die suke Ieta ke? So die blas mcm tu sekadar nk mengenakan Ieta.

Lepas tu aku tanyer die... knp die msg Ieta in the first place? Die ckap die btol2 sekadar nk ckap terima kasih kt Arin. Kalo bkan sbb arin n Ieta nk jmp mlam tu, mesti die xdpat simpan sweet memory ktorg kt sane.

Lepas ak dgar die explain, terdetik dlam hati aku. Ade beberapa benda dlm diri die yg aku je paham & org lain xtahu or susah nk paham...
1. Die ni xpernah berkawan dgn pompuan n die tak tahu cara mcm mn nk berbual ngan pompuan. Disbbkn Ieta tu kwan aku, so die sboleh2nyer nk gunakan perkataan2 yg sopan.
2. Aku pernah cite kt korg yg die ni punyer pemilihan bahasa adalah sgt pelik. sbb die suka gunakan bahasa2 yg mcm dlm novel n sajak2. Plus die dlu belajar 2 thun kt Indonesia. bukan belajar Uni but podok. Which is area yg pendalaman. Biler die nk berckap ngan bdak2 kt sane, die terpaksa explain dlm bahasa indonesia... kt sane tak wujud google translate yea. so die terpaksa guna kamus. Korg imagine sendiri mcm mn die nk ubah semua tu sedangkan die bru blk tahun lepas?
3. Die sorg yg sangat suke menyakat. Bg die semua perbulan ngan Ieta tu sekadar borak2 kosong. Aku tahu die ckap jujur sbb aku kenal die.

Die ckap knp Ieta bg screen shot separuh2? Knp x semua? knp Ieta x send yg die ckap die syang aku sgt2? hurmm... aku pun tak tahu knp Ieta buat semua tu...

Selang xlama lepas tu Nonon hantar screen shot conversation Nashrin & Ieta. Aku bace satu persatu. Byk wassap yg Ieta dh potong. Aku tanyer Nonon... knp Kak Ieta xbg semua? Nonon ckap die bg yg penting2 je. WHAT? seriously. If die nk elokkan keadaan die spatutnyer bg semua! penting atau tak aku yg akan tentukan! Then, aku perasan yg Nonon tahu aku tak puas hati. "Kak Ieta ckap die buat mcm tu just utk uji abg nashrin je... samada die setia or tak ngan akak".

Aku explain kt Nonon satu-persatu knp Nashrin tu berbeza drp lelaki lain yg ktorg pernah kenal. Tp aku rase Nonon xkan pham. Sbb aku pon mula2 susah nk pham Nashrin tu mcm mn orgnyer. "Ieta niat nk uji Nashrin... Nashrin igt Ieta nk mengayat die... Ieta igt Nashrin btol2 tangkap cinta dgn Ieta... sedangkan Nashrin just bergurau nk mengenakan Ieta. Aduhai.... ape ke benda lah hanat semua ni???

Lama aku pk. Aku tenung mata Nashrin dalam2. Aku nk cr kejujuran dlm diri die. Dari td die tak sudah2 mntak maaf. Die mengaku mmg salah die, die yg cari penyakit, die tak tahu bnd yg die dh buat tu adlh di consider sbgai curang. Pada die if org tu dh keluar dating or pegang tangan, itu bru dikatakn curang. APAKAH? lembabnyer lah otak mamat tu?

Aku sedar yg Nashrin tu agak slow skit. ckap pun gagap2. tp aku tetap syang die. Aku terima die seadanya... mcm mana die terima semua kekurangan aku. Aku decided nk bg die peluang kedua. Mungkin in a future tuhan akan uji ktorg dgn byk lgi ujian. tp aku harap die takkan ulang lagi kesalahan yg sama. Sedangkan Allah sendiri pun bg peluang utk setiap hambanya berubah, sebesar mn pon dosa itu. Dulu mse aku ngan Ayub, aku boleh bg die byak peluang... tp die still the same. Bukan salah die... tp salah aku sbb tak memahami die org yg mcm mn. So this time around aku taknak buat mistake yg sama. Aku buka hati aku untuk faham Nashrin. Untuk faham yg semua manusia ni berbeza, ade sesetengah org boleh terima kte bergurau, ade sesetengah org anngap gurauan kte tu sindiran, dan paling teruk ad org yg anggap gurauan kte tu adlah perkara serious. Nashrin tak tahu semua tu sbb die tak expose to social relationship between man & woman.

Aku jugak cube pham knp Ieta buat mcm tu. knp die take childish action mcm tu. Mcm mn die boleh terfikir utk uji Nashrin. Knp die drag conversation dgn Nashrin lepas dr juz say Thanks to Azreen. Skarang Ieta mcm nk menjauhkan diri. Die ckap die stress. Aku pun malas nk mendesak. Aku xnak pikir yg die sekadar nk lepaskn diri die dr Azreen so die gunakan Nashrin. Aku jugak sedar yg Ieta ade kekurangan dia sendiri. Ieta ni jenis cepat perasan. Die akan rase yg seorg lelaki tu suka kt die kalo lelaki tu buat baik dgn die. Padahal blom tentu org tu suka, lelaki kan mmg perangai mcm tu. So aku tak salahkn Ieta kalo die rase semua yg Nashrin ckap tu mcm nk mengayat die. Now the worst part is Ieta take this situation as a chances for her to get rid of Azreen. Hurmmm....

Doa aku hanya satu, Supaya semua ini akan berakhir dgn baik. Aku terima semua takdir Allah dgan Redha dan dgan hati yg lapang. Aku harap Ieta sedar yg ape die dh buat ni sbnrnyer salah walaupun niat die baik. Aminn.

K lah. Bye!

Tuesday, August 8, 2017

Kepercayaan Yang Hilang


Hi U Olls,

Kalo ad sesiape yg follow my blog sure korg confirm ckap akulah pompuan paling bodoh di dunia. Knp? Haaaa.... meh sini nk citer...

Igt entry sblom ni? Pasal blik muar ngan so call Rindu? Turns out rupernyer aku dh diperbodohkan oleh manusia bebal itu.

Semlm lepas dinner ak dpat wassap yg pelik dr Ieta. Die ckap die tak sampai hati nk bg tau. Aku paksa die ckap jgak. Sbb mmg pantang aku kalo org jemput masuk separuh jln...

Ieta ckap Nashrin ad msg die... then aku tanyer msg ape? Ieta diam... Aku ckap lg...msg ape?
Ieta ckap at first die juz msg nk tanyer pasal aku... then conversation tu melarut sampai Nashrin ckap die suke kt Ieta. (aku tahu... sedey kan hidup aku?) Lepas tu Ieta hantar screen shot wassap die ngan Nashrin...




Yang aku xpham... aku mintak Ieta screen shot seluruh conversation die ngan Nashrin tp knp Ieta hantar juz 2 ni je? Lepas tu die ckap yg lain tu dh delete. Seriously, aku dh tak tahu nk percaya sape. But ikot mn pon aku tetap salahkan Nashrin sbb mmg die yg mulakan dulu.

Nashrin call, aku ckap nk putus... tp die tak nak... Aku peduli ape die nak ke tak nak. As far as I'm concern, aku ngan die dh takde apa2. Die merayu bagi die peluang ke dua... Hahahaha.... yg ni kelakar. Aku dh pesan dr awal2 lg waktu ktorg couple jgan sesekali hilangkan kepercayaan yg aku dh bg. Sbb kepercayaan tu mcm kertas yg direnyuk, kertas yg dh direnyuk takkan elok blik mcm biasa. Sedangkan ex aku yg hidup ngan aku 11 tahun pun aku sanggup mintak cerai sbb kepercayaan aku die dh hilangkan, inikan pulak kau yg baru aku kenal tak sampai 3 bulan! Sorry der... no 2nd chance for you.

Aku unfriend die dr FB. Tapi aku blom block die dr contact list and wassap. Aku ckap dgn die... aku dh xmo dgr atau tahu apa2 lagi berkenaan dgn die. Kalo die nk anggap aku still GF die, itu hak die. But for me I am single and I do not attached with him anymore. Dan aku takkan setia dgn die mcm aku pernah setia dgn die dulu. Andai lepas ni hadir seseorang yg aku suka dan die pun suka kan aku, aku xmo die jd pengacau. That's it.

Sejujurnya mmg aku sedey... dan aku masih sedey saat aku taip entry ni. Aku sedey sbb aku mmg sayang die seikhlas hati, aku sedey sbb aku letak harapan yg tinggi pada die utk jd imam aku, aku sedey sbb aku letak die sbgai lelaki paling sempurna yg pernah aku kenal, aku sedey sbb die buat mcm tu dgan kwn aku sendiri.

Walaupun ex aku jhat main perempuan kt belakang. Tapi sekurang2nyer die pernah syang aku sepenuh hati selama 2 tahun. Ni baru 2 bulan!

Aku redha Allah dh tulis takdir hidup aku mcam ni. Mungkin sbb terlalu banyak dosa yg aku dh buat. So Dia hantar peringatan supaya aku berubah. Supaya aku menghargai kasih-sayang Nya lebih dr kasih-sayang manusia. Bahkan aku bersyukur kerana Dia tunjukkan aku belang Nashrin awal2 sebelum relationship ktorg pergi lebih jauh. Ahamdulillah... terima kasih Ya Rabb.

Aku tak tahu aku boleh percaya pada lelaki atau tak lepas ni... Aku harap masih ad sinar harapan utk aku kecapi kebahagiaan hidup berumahtangga.

Hope korg doakan aku jugak.

K Bye!

Monday, August 7, 2017

Jodoh Itu Rahsia Ilahi


Hi U Olls!,

I bru blk Muar on 5th - 6th Aug 2017 aritu. Kak Mar n Nonon dh gerak blk hr Jumaat. I gerak hr sabtu... almaklumlah bangla kn kerja smpi hr sabtu. Kali ni blk Rindu tmnkn I. I pelik juga mula2 knp die sanggup nk tmnkn I. Sbbnyer nnt die kne blk sorg2. Die ckap sbb die rsau I drive sorg2 & die nk spend time dgn I. Terharunyer lah rase... die sanggup bersusah payah mcm tu utk I. Hurmm.... Mcm2 yg ktorg borakkan, ak bersyukur sgt sbb Allah hadirkan Rindu dlm hidup ak. waktu ak tgah sedey, down n xde sesape. Die dtg bg ak harapan yg masih ad lg org yg sudi terima ak seadanya dn masih ad insan yg sudi terima cinta ak. Ntah mcm mn ak keluar topik pasal majlis Ieta n Nonon next year, Lepas tu terus ak ckap kt Rindu... "ap kate kalo kte bertunang May 2018? & Dec 2018 kte langsung majlis?" Rindu pandang ak mcm x percaya "Betol ni?" ak pun balas "btol la. Semoga Allah panjangkn jodoh kte. Cnta syang Rndu sgt2". die pun jwab "Deal!"

Perancangan awalnyer die juz nk hantar I smpi muar, then ktorg g pick up Kak Mar kt umah lepas tu shoot g bus stop. I pun dh purchase online ticket kol 6pm. Elok smpi kt umah, Kak Mar ajak masuk mkan tengah hari dlu... at first Rindu xnak sbb die segan, tp biler ayah Kak Mar pun pelawa masuk die xboleh nk tolak.

I msuk je dlm rumah I terus ke dapur. OTW ke dapur tu I lalu dpn bilik Epul. Guess what? GF die ad kt umah tu!!! I kuatkan hati utk tegur & salam die. I senyum n tunjuk muka happy (#fake). Mase tu I terus ckap dlm hati... "terima kasih Ya Allah kerana Kau telah susunkn satu takdir yg terbaik utk aku". Cuba u olls byangkn if I blk sorg2? confirm meroyan punyer...

Mase kt luar umah td Rindu ad ckap thanks sbb bwak die dtg Muar. Then I terpikir "baik bwak die jln2 sekali sblom blk kl... alla ticket bus tue burn je lah". So I pon pujuk Rindu... Hahaha... as usual, die ikutkan je kehendak I. Lepas lunch we olls jenjln ke Tanjung Emas. Ita nk berjoging katenyer... so ktorg ambek peluang dating... I ambek peluang ni utk die knal by BFF's.

He is the reason of my weight gain

My forever love

Our first sunset moment

The Kepochi's Clan

While Ita Jogs

Lepas dr jenjln cum acah2 joging ktorg g Bentayan tuk beli ticket blk Rindu. Dapt purchase tiket kol 8pm. Mase nk lepaskan Rindu naik bus tu I rase sayu sgat coz xpuas jenjln ngan Rindu :_(
Mlm nyer tue...The Kepochi's Clan turun ke Bentayan lg. Ktorg angkut ayah Kak Mar sekali. Mengeteh di mlm hari.

The Kepochi's Clan got new member :-)



The 2nd Day,

Lepas subuh ak tdo blk sbb ngantuk sgt. Bgun blk kol 8am aku tlong Kak Mar msak nasi lemak sambal sotong. Ak tahu Epul ad dlm blik sbb ak sedar die blk mlm td kol 4am. This time ak sebolehnyer tak nak die bgun pg tu. Ak hope sgat2 die bgun lepas ktorg kuar jenjln. Lepas je siap masak n hidang sume... ak tgok die dh kuar blik... "awal plak mamat ni bgun... selalu nk kne jerit dlu bru bgun sarapan". Ak try buat mcm biase. Cuma kali ni ak takde la melayan die sgat. Nasi pun ak xsendukan... air kopi pun ak tak sejukkan mcm biase. Buat ap ak buat semua tu utk die? Ak dh ad Rindu dan Die dh ad Susan.

2nd day ni ktorg byk spend time kt umah. Sbb Kak Mar ckap die blk nk tgok ayah tp korje asyik berjln je. So lepas g umah Along ambek Laksa Johor, ktorg singgah kedai DVD cari DVD Karaoke. Sampai umah terus berkarok smbil ditemani pisang goreng n keropok lekor. Lepas tu ak dpat resepi sambal kicap johor (bkan takat dpat je... ayah Kak Mar siap tolong buatkn sekali)

Proses penurunan ilmu pembuatan sambal kicap johor
Mase ak stop karok tuk solat asar tu Kak Mar n Nonon kuar g isi minyak motor. Elok abes solat ak tgok si Epul dh terbaring kt sofa. Ak tk perasan biler die blk "Aisey mcm mn ak nk karok kalo mamat di dh blk? segan lah." boleh plak ayah Kak Mar ckap "Kamu nk nyanyi lgu permaidani kn?" Ak pun hurmmm... anggukan saje. Dgn muka tebal ak karok dpn si Epul. Rasenyer ni lah 1st time aku nyanyi dpn die.... ahahaha nasib baik sore aku lunak. Tak lama lepas tu Kak Mar n Nonon blk dr isi minyak motor pastu diorg kuar blk nak g potong rambut. Ak malas nk follow sbb bru lepas mandi kang berpeluh blk. Kak Mar ckap xpelah ak tggu Ieta dtg ngan mak die, nk mkan laksa johor katenyer... Mase Ieta smpi tu ak pun hidangkanlah ap yg patut. Time ni ak rase mcm ak menantu plak kt umah tu. Hahaha... menantu tak kesampaian.

Lepas Ieta n mak die gerak ktorg smbung berborak. Dari satu topik ke satu topik smpailah ke topik seluar ak hilang yg smpi la ni xjmpe2 lg. Pastu Pak Cik ckap "Kawan si Epul kot yg pinjam". Hah? kwan Epul pinjam? sape? Susan? kuang ajor kalo die pakai seluar ak!!! Then pak cik ckap... "Si Epul ni ad kwan arwah atok die yg bg utk jage die... Ak pun mcm WHAT THE H*LL? lepas tu Epul bg aku soalan yg mmg aku tak jangka2 "Awak ad saka kan?" WHAT???? ni bler mase n saper plak yg ckap aku ad saka ni?? aku pun ckap "Xde lah... mn ad." lepas tu aku teringat yg mase first time ak turun Muar dulu ak ade tinggal 33 biji limau nipis atas tilam dlm bilik die. "Ohhh.... yg pasal limau tu ke?" Then ak start la story telling ak dtg muar dulu sbb nk berubat. Semua ak cerita dari first sampai last. Yang saka tu bkan aku punyer tp my ex asben yg punyer. Barulah Epul tu pham.

Lepas maghrib si Nonon n Kak Mar blk dr gunting rambut. Hurmmmm.... masing2 bergaya ngan rambut baru. Ak pun siap2 berkemas nk gerak blk KL. Ak pujuk Pak Cik join ktorg mengeteh sblom blk mula2 die xnak, kenyang katenyer tp last2 die ikot jugak. Dan yg paling pelik boleh plak si Epul tu nk follow sekali... hurm... buang tebiat mungkin. Tgah duk mkan2 tu tetiba HP die bunyi, ak boleh je nmpk spe caller tu sbb HP die taruk dpan ak, tp ak buat xtahu. dlm buat tak tahu tu tetaplah jugak ak dpat tangkap suare pompuan. Hurmm...Susan la tu. Lepas mkan ktorg drop pak cik kt umah then terus gerak blk KL.

Dlm keta ak tanyer Kak Mar. "Susan kan yg call td?" Kak Mar ckap "Hahaha, yea lah. ko tak perasan dia kenyit mate kt ko?" I'm speechless... ak mmg xboleh nk digest ap yg ad dlm otak mamat tuh. Sepanjang perjalanan blk tu aku nyer otak n perasaan tak tentu hala. ak pun xtahu ap yg ak rasa. Teringat ap yg nonon ckap kt Epul time mkan td "Menyayangi x semestinya memiliki, kerana jodoh itu rahsia Allah".

Wednesday, July 19, 2017

Kebaikan Jamu Asam Kunyit

Jamu Asem Kunyit
Hi U Olls!!!

Entry kali ni I nk citer pasal Jamu! Haaaa.... Jamu ad mcm2 jenis tp I nk citer pasal jamu asem kunyit. I start consume jamu ni tahun 2012 lepas miscarriage 2nd baby. Mase tu air asem kunyit yg I minum tu dibuat sendiri oleh M.I.L ex office mate I.  M.I.L office mate i ni mmg particular bab2 penjagaan dlm pantang. First time minum air jamu ni mmg rase azam sgt wey... tak boleh nk telan langsung! but after a while dh ok dh... in fact dh rase sedap lah pulak air jamu nie.

Lepas pantang tu I stop sekejap minum air ni. Sebab I igtkn air ni juz sesuai utk org dlm pantang je. Silap yea! Sbnrnyer I nk pon sesuai utk membersihkn rahim selepas period. I sedar bnd ni lepas i dpt tahu endometriosis I dtg blk. Kebetulan waktu I pergi MAHA2016 ade org jual jamu asem kunyit (tp xsama dgn pic atas ni lah) barulah I tahu yg jamu ni mmg boleh beli yg dh siap. I igtkan nk kne buat sendiri... hahaha... mmg malas lah jawapan nyer. So, I terus beli sebotol. Cara minum air jamu ni ialah 15ml setiap pagi sekali sehari selama tempoh period. Lepas tu kne stop tau! biaselah apa2 bnda pon kalau dh terlebih akn ade keburukkannyer. Sejak minum jamu ni I perasan cycle period I dh cantek and on time. Tak de lg sengugut dn period yg berketul2... warna period pun cantek je.... kt bawah ni I share kebaikan lain Jamu Asem Kunyit ni. Seblom tu, kte tengok bhan2 aktik dlm jamu ni dulu: sumber dr ciksehat.com

  • Kandungan mineral terdiri  Aluminium, Magnesium, seng, Zat besi, Kalsium, Natrium, Kalium, kobalt,dan bismuth.
  • Mengandung vitamin C dan A yang sangat berperan besar dalam kesehatan jaringan kulit dan jaringan mata
  • Kandungan minyak atsiri  berkisar 2 sampai 5 persen, terdiri dari Fenilpropana turmeron, betaturmenon, aril kurmen, Zingberin dan kurlon kurkumol.
  • Zat Dammar, Glukosa, fruktosa dan zat aktif dari senyawa arabinusa
  • Kandungan senyawa dari diari heptanoid berkisar 3 sampai 4 persen, terdiri dari dihidro kurkumin, Curcumin, bisdesmetok  sirkukumin.

1. MANFAAT KUNYIT ASAM UNTUK DETOKSIFIKASI TUBUH

Manfaat kunyit asam yang pertama adalah untuk mendetoksifikasi atau mengeluarkan racun yang ada di dalam tubuh kita. Racun yang masuk ke dalam tubuh sebagai akumulasi obat-obatan atau makanan yang kita konsumsi harus dikeluarkan karena dalam jangka panjang dapat membuat organ hati atau empedu atau organ-orga lainnya menjadi terganggun.

2. MANFAAT KUNYIT ASAM UNTUK BERAT BADAN

Manfaat kunyit asam berikut ini menjadi kabar gembira untuk anda yang ingin menjaga berat badan agar tetap ideal. Minum jamu kunyit asam bermanfaat untuk menjaga berat badan anda tetap ideal, hali ini dikarenakan kunyit mampu menekan rasa lapar untuk waktu yang cukup lama sehingga dapat melangsingkan tubuh tetapi tidak mengurangi kesehatan sedikitpun.

3. MENYEMBUHKAN PERADANGAN PADA TENGGOROKAN

Manfaat jamu kunyit asam berikutnya adalah untuk mengatasi radang tenggorokan yang anda alami. Jamu kunyit asam mampu mengusir masuk angin dan menyembuhkan sakit pada tenggorokan secara cepat. minumlah ramuan ajaib ini setiap hari sehari 2 kali.

4. MENYEMBUHKAN LUKA BAKAR

Tidak hanyau untuk penyakit dalam saja, ternyata kunyi juga bermanfaat untuk menyembuhkan luka bakar, hal ini dikarenakan kandungan kunyi berupa zat anti peradangan yang dapat mempercepat pengeringan dan penyembuhan luka bakar dan mencegah peradangan.

5. MENYEMBUHKAN PERIH AKIBAT PAPARAN ULTRAVIOLET

Karena aktivitas di luar rumah terkadang membuat kulit kita perih, nah anda bisa memanfaatkan mengkonsumsi jamu kunyit asam untuk menetralisirnya. Jamu kunyit asam dapat melindungi kulit dari rasa terbakar serta dapat meningkatkan sel-sel darah menjadi lebih sehat dan aktif untuk menangkal efek buruk matahari.

6. MEMBUAT SIKLUS HAID MENJADI TERATUR

Anda sering mengalami mens tidak teratur? Haid yang keluar, akan berjalan dengan teratur dan lancar tanpa menimbulkan rasa nyeri pada perut atau rasa pegal pegal diseluruh tubuh.
jgn ckp hakak x payung naaa

7. MEMBUAT KULIT MENJADI LEBIH BERCAHAYA

Bagi anda yang menginginkan kulit cantik dan bercahaya bisa memanfaatkan jamu kunyit asam, dengan rajin minum jamu kunyit asam maka kulit anda akan semakin bercahaya, halus dan terbebas dari penyakit kulit. Nutrisi yang ada didalamnya. Terutama manfaat vitamin C dan seratnya mampu mempertahankan kesehatan kolagen dan minyak alami yang terdapat dibawah kulit sehingga kulit akan nampak selalu lembab dan terhindar dari dehidrasi.

8. MENGHILANGKAN BAU BADAN TIDAK SEDAP

Kabar baik untuk anda yang memiliki bau bada tidak sedap. Hal ini dikarenakan kandungan zat atsiri yang ada pada manfaat jamu kunyit asam dapat mengharumkan badan dan mengontrol keringat yang bercampur dengan bakteri penyebab bau badan tidak sedap. Zat kimia atsirinya mampu mengikat keringat berlebih agar tidajk keluar dan membunuh bakteri penyebab bau yang tidak sedap.

9. MENYEMBUHKAN MATA YANG TERLALU SENSITIF TERHADAP CAHAYA

Anda mengalami mata sensitif terhadap cahaya? Vitamin A yang terdapat padaa kunyit mamapu memperbaiki retina mata adalama menangkap cahaya dan mengurangi sensitifitasnya.

10. MENYEMBUHKAN PEMBENGKAKAN PADA SELAPUT LENDIR MULUT

manfaat Jamu kunyit asam selanjutnya adalah dapat digunakan untuk mengobati pembengkakan pada selaput lendir mulut. Manfaat kunyit bersifat anti radang dan inflamasi yang kuat yang mampu mengobati peradangan seputar rongga mulut dengan cepat.

11. SEBAGAI ANTI AGING (OBAT AWET MUDA)

Anda ingin awet muda? Cobalah untuk mengkonsumsi jamu kunyit asam secara teratur, hal ini dikarenakan kandungan vitamin C pada kunyit yang cukup tinggi dan zat lain yang mampu memperbaiki kerusakan kulit dan meningkatkan jaringan kolagen menjadi lebih sehat. Semakin rajin dan teratur dalam mengkonsumsi jamu kunyit asam maka seseorang tidak akan mengalami kerutan halus dan wajah, senantiasa terlihat awet muda.

12. MANFAAT KUNYIT ASAM UNTUK MENGECILKAN PERUT BUNCIT

Selain dapat menjaga berat badan tetap ideal, kunyit asam juga bermanfaat untuk mengecilkan perut buncit. Vitamin C dan zat senyawa lain yang ada pada jamu kunyit asam termasuk zat asamnya mampu melunturkan dan mempercepat proses penghancuran lemak didalam tubuh. Jika diimbangi dengan olahraga yang teratur mata perut yang buncit akan segera langsing dan kecil.

13. MANFAAT KUNYIT ASAM UNTUK MENJAGA STAMINA TETAP BUGAR

Selain rajin berolahraga dan mengkonsumsi makanan bernutrisi tinggi, anda juga bisa menjaga kebugaran tubuh dengan rajin mengkonsumsi kunyit asam. Dengan Rajin minum jamu kunyit asam, maka stamina tubuh anda akan terus tetap terjaga dan tidak mudah kelelahan.

14. SEBAGAI ANTI PERADANGAN YANG PARAH

Jamu kunyit asam juga bermanfaat sebagai zat anti peradangan yang parah. Pada luka terbuka yang mengalami pendarahan pertolongan pertama adalah membersihkan dan memberi obat anti infeksi pada luka alalu melakukan pembalutan luka agar tidak mengalami pendarahan lagi  daripada harus minum obta anti biotik yang memiliki kimia lebih baik minumlah jamu kunyit asam sesering mungkin sampai luka sembuh.

15. MANFAAT KUNYIT ASAM UNTUK MEMBERSIHAN LAMBUNG

Manfaat kunyit asam yang luar biasa selanjutnya adalah karena kandungan zat atsiri di dalam kunyit yang berperan aktif membersihkan lambung dari segala macam bakteri dan sisa hasil pencernaan serta gas yang dijhasilkan dari makanan. segala sisa makanan akan diproses menjadi kotoran yang sudah tak berguna lagi bagi tubh lewat feses.

16. MANFAAT KUNYIT ASAM UNTUK MENCEGAH PENGGUMPALAN DARAH

Manfaat kunyit asam yang tidak kalah luar biasanya adalah dapat mencegah penggumpalan darah. Jamu kunyit asam dapat melancarkan aliran darah dan oksigen keseluruh pembuluh darah dan jaringan tubuh lain. darah akan selalu harum dan bersih karena mendapat proses penyegaran dari zat mineral  yang dimiliki oleh kunyit

17. DAPAT MENGHAMBAT PERTUMBUHAN SEL KANKER PAYUDARA

Jamu kunyit asam juga berkhasiat untuk mencegah pertumbuhan sel kanker payudara, sehingga sangat baik dikonsumsi oleh mereka yang sadang menjalankan perawatan kanker payudara. Nutrisi yang ada di dalam manfaat jamu kunyit asam mampu mengganggu proses perkembangan sel kanker dan menghambatnya agar tidak tumbuh pada daerah lain. kanker payudara dapat dicegah selama wanita konsisten minum jamu kunyit asam jauh sebelum dirinya terserang sel kanker itu sendiri. untuik itu sangat baik jika mengkonsumsi jamu kunyit asam ketika usia masih remaja.

18. MENCEGAH KEPUTIHAN PADA WANITA

Kabar baik untuk wanita, hal ini dikarenakan kandungan zat mineral dan zat atsiri dalam kunyit mampu mengharumkan darah haid dan mengurangi bau amisnya, sedanglkan asam bermanfaat untuk membersihkan darah haid yang masih tersisa dalam saluran kewanitaan. kedua bahan herbal itu mampu mencegah keputihan sebelum dan sesudah haid berhenti. karena kunyit mampu menyeimbangakan hormon wanita ketika haid tiba.

19. MENCEGAH PENYAKIT DIABETES

Jamu kunyit asam juga berfungsi untuk mencegah penyakit diabetes. Hal ini dikarenakan kandungan senyaewa kimia yang ada pada kunyit dan asam mampu menurunkan kadara gula dalam darah dan menyeimbangakan kembali jika kadar gula mulai naik. Meminum jamu kunyit asam secara teratur dapat mengontrol darah dalam darah setiap waktu agar tubuh terhindar dari penyakit diabetes.

20. MENYEMBUHKAN PENYAKIT TIFUS

Anda penderita tifus? Bagi seseorang yang terserang gejala tipus segeralah mengkonsumsi jamu kunyit asam secara teratur agar gejala tipus segera sembuh dan tubuh kembali sehat sehingga penyakit tiupus tidak terlanjur parah.

21. MENCEGAH PENYAKIT LUPA (ALZHEIMER)

Khasiat kunyit asam selanjutnya adalah dapat mencegah penyakit alzheimer. Senyawa kimia aktif yang ada pada kunyit mampu memperbaiki sel sel otak dan melancarkan  dan memperkuat pembuluh darah seputar otak serta membuat otak lebih baik dalam menerima respon dan sinyal yang diberikan oleh tubuh.

22. MENYEMBUHKAN PENYAKIT KULIT

Anda menderita sakit kulit? Senyawa atsiri dapat mengurangui rasa gatal gatal diseluruh tubuh dan mencegah bakteri atau jamur untuk menetap pada permukaan kulit dan menjadi penyakit kulit seperti kudis, kurap atau ruam ruam.

23. MANFAAT KUNYIT ASAM UNTUK MENGATASI DIARE

Jamu kunyit asam juga bermanfaat untuk mengatasi diare. Senyawa atsiri mampu mengentalkan cairan dan memperlambat feses sehingga mampu mencegah dan mengobati diare. Proses pengerasan feses dapat terjadi jika seseorang rajin mengkonsumsi jamu kunyit asam pada malan hari sebelum berangkat tidur.

24. MANFAAT KUNYIT ASAM UNTUK MELANCARKAN ASI

Bagi wanita yang baru pertama melahirkan, terkadang mengalami masalah ASI tidak mau keluar. Jamu kunyit asam sangat bermanfaat untuk memproduksi ASI menjadi lebih melimpah dan meningkatkan kualitas ASI itu sendiri hingga nutrisi yang ada didalmnya dapat mempengaruhi pertumbuhan bayi agar selalu berada  dalam kondisi terbaiknya setiap waktu.

25. DAPAT MENYEMBUHKAN PENYAKIT AMANDEL

Khasiat jamu kunyit asam selanjutnya adalah untuk membantu menyembuhkan penyakit amanedel secara alami. Amandel yang membesar dapat mengganggu kenyamanan ketika menelan makanan. Rasa nyeri dan mengganjal selalu terasa. Untuk mengempiskan amandel minumlah jamu kunyit asam secara teratur 2 kali sehari pagi dan menjelang tidur malam.

26. MANFAAT KUNYIT ASAM UNTUK MENGOBATI ANEMIA

Seseorang yang kekurangan darah atau terserang anemia akan selalu terlihat lesu, pucat dan tidak bergairah. Untuk mengembalikan vitalitas tubuh manfaat jamu kunyit asam, bisa dikonsumsi setiap hari karena zat besi yang ada pada kunyit mampu meningkatkan sel darah merah.

27. MANFAAT KUNYIT ASAM UNTUK MENGOBATI SARIAWAN

Zat atsiri yang ada dikunyit bertindak sebagai pereda rasa nyeri dan penyembuh luka yang ada disariawan. Rongga mulut akan terlindungi dari serangan bakteri penyebab bau mulut.

28. MENYEMBUHKAN PENYAKIT MAAG

Pada orang yang menderita maag dan mempunyai lambung yang sensitif pada rasa asam sebaiknya rajin rajinlah memgkonsumsi jamu kunyit asam buatan sendiri agar perut terasa nyaman dan kondisi asam lambung alami selalu dalam keadaan stabil.

29. MENYEMBUHKAN PERUT KEMBUNG

Perut kembung biasa identik dengan gejala masuk angin dan twrserang panas dalam. untuk mengusir perut yang kembung agar masuk angin tidak sempoat menyerang tubuh minumlah setiap hari jamu kunyit asam pagi atau sore hari atau sesering yang anda bisa.

30. MEMPERCEPAT PROSES PERSALINAN  IBU HAMIL

Knadungan nutrisi yang ada pada kunyit mampu melancarkan peredaran darah sekitar rahim serta mengkuatkan panggul sehingga ketika proses persalinan tiba ibu tidak mengalami kesulitan dan tidak merasakan rasa nyeri yang berkepanjangan.

31. MANFAAT KUNYIT ASAM SEBAGAI PAINKILLER

Selain memiliki sifat anti bakteri, kunyit juga memiliki sifat anti inflamasi. Sehingga minuman ini mampu menghilangkan rasa sakit atau pegal di tubuh.

32. MENYEMBUHKAN INFEKSI KULIT

Infeksi kulit karena luka bakar, cedera, atau terpapar sinar matahari secara berlebihan dapat disembuhkan dengan rutin meminum air kunyit asam. Hal ini disebabkan karena sifat anti inflamasi di dalam kunyit.

33. MINUMAN DIET ALAMI

Jamu kunyit asam ini juga sangat baik sekali dijadikan sebagai minuman untuk diet.

34. MEMPERLAMBAT PROSES PENUAAN

Jamu kunyit asam juga berperan untuk memperlambat proses penuaan dini.  Salah satu cara alami untuk mengatasi masalah ini adalah dengan mengonsumsi jamu kunyit asam secara teratur. Jamu kunyit asam mengandung antioksidan yang baik untuk membantu proses peremajaan kulit sehingga dapat menghambat proses penuaan

CARA MEMBUAT JAMU ASEM KUNYIT

Bagaimana? Sangat luar biasa sekali bukan manfaat kunyit asam? Tunggu apa lagi, anda juga bisa membuat jamu kunyit asam sendiri di rumah. Caranya sangat mudah, berikut ini panduan membuatnya:

1. BAHAN - BAHAN

  • Kunyit segar (½ kg)
  • Gula jawa atau gula merah aren (¼)
  • Asam jawa (1/2)
  • Air (2 liter)
  • Garam (1/6 sdt)

2. CARA MEMBUAT:

  1. Bersihkan kunyit dengan air bersih
  2. Parut atau blender kunyit yang telah dibersihkan kemudian peras untuk diambil sarinya saja.
  3. Rebus air perasan kunyit dengan 2 liter air, gula jawa, garam, dan asam lalu aduk-aduk hingga mendidih.
  4. Setelah mendidih diamkan beberapa menit hingga dingin.
  5. Jamu kunyit asam siap untuk dikonsumsi, jika ingin lebih segar maka tambahkan es pada minuman jamu ini.
So... I hope perkongsian entry kali ni memberi manfaat kpd semua yea... tak paham bahasa  indonesia... dipersilakan google translate yea. hehehe...

K Bye!.