Scentuous EDP

Scentuous EDP
Scentuous - Always with you

Monday, August 7, 2017

Jodoh Itu Rahsia Ilahi


Hi U Olls!,

I bru blk Muar on 5th - 6th Aug 2017 aritu. Kak Mar n Nonon dh gerak blk hr Jumaat. I gerak hr sabtu... almaklumlah bangla kn kerja smpi hr sabtu. Kali ni blk Rindu tmnkn I. I pelik juga mula2 knp die sanggup nk tmnkn I. Sbbnyer nnt die kne blk sorg2. Die ckap sbb die rsau I drive sorg2 & die nk spend time dgn I. Terharunyer lah rase... die sanggup bersusah payah mcm tu utk I. Hurmm.... Mcm2 yg ktorg borakkan, ak bersyukur sgt sbb Allah hadirkan Rindu dlm hidup ak. waktu ak tgah sedey, down n xde sesape. Die dtg bg ak harapan yg masih ad lg org yg sudi terima ak seadanya dn masih ad insan yg sudi terima cinta ak. Ntah mcm mn ak keluar topik pasal majlis Ieta n Nonon next year, Lepas tu terus ak ckap kt Rindu... "ap kate kalo kte bertunang May 2018? & Dec 2018 kte langsung majlis?" Rindu pandang ak mcm x percaya "Betol ni?" ak pun balas "btol la. Semoga Allah panjangkn jodoh kte. Cnta syang Rndu sgt2". die pun jwab "Deal!"

Perancangan awalnyer die juz nk hantar I smpi muar, then ktorg g pick up Kak Mar kt umah lepas tu shoot g bus stop. I pun dh purchase online ticket kol 6pm. Elok smpi kt umah, Kak Mar ajak masuk mkan tengah hari dlu... at first Rindu xnak sbb die segan, tp biler ayah Kak Mar pun pelawa masuk die xboleh nk tolak.

I msuk je dlm rumah I terus ke dapur. OTW ke dapur tu I lalu dpn bilik Epul. Guess what? GF die ad kt umah tu!!! I kuatkan hati utk tegur & salam die. I senyum n tunjuk muka happy (#fake). Mase tu I terus ckap dlm hati... "terima kasih Ya Allah kerana Kau telah susunkn satu takdir yg terbaik utk aku". Cuba u olls byangkn if I blk sorg2? confirm meroyan punyer...

Mase kt luar umah td Rindu ad ckap thanks sbb bwak die dtg Muar. Then I terpikir "baik bwak die jln2 sekali sblom blk kl... alla ticket bus tue burn je lah". So I pon pujuk Rindu... Hahaha... as usual, die ikutkan je kehendak I. Lepas lunch we olls jenjln ke Tanjung Emas. Ita nk berjoging katenyer... so ktorg ambek peluang dating... I ambek peluang ni utk die knal by BFF's.

He is the reason of my weight gain

My forever love

Our first sunset moment

The Kepochi's Clan

While Ita Jogs

Lepas dr jenjln cum acah2 joging ktorg g Bentayan tuk beli ticket blk Rindu. Dapt purchase tiket kol 8pm. Mase nk lepaskan Rindu naik bus tu I rase sayu sgat coz xpuas jenjln ngan Rindu :_(
Mlm nyer tue...The Kepochi's Clan turun ke Bentayan lg. Ktorg angkut ayah Kak Mar sekali. Mengeteh di mlm hari.

The Kepochi's Clan got new member :-)



The 2nd Day,

Lepas subuh ak tdo blk sbb ngantuk sgt. Bgun blk kol 8am aku tlong Kak Mar msak nasi lemak sambal sotong. Ak tahu Epul ad dlm blik sbb ak sedar die blk mlm td kol 4am. This time ak sebolehnyer tak nak die bgun pg tu. Ak hope sgat2 die bgun lepas ktorg kuar jenjln. Lepas je siap masak n hidang sume... ak tgok die dh kuar blik... "awal plak mamat ni bgun... selalu nk kne jerit dlu bru bgun sarapan". Ak try buat mcm biase. Cuma kali ni ak takde la melayan die sgat. Nasi pun ak xsendukan... air kopi pun ak tak sejukkan mcm biase. Buat ap ak buat semua tu utk die? Ak dh ad Rindu dan Die dh ad Susan.

2nd day ni ktorg byk spend time kt umah. Sbb Kak Mar ckap die blk nk tgok ayah tp korje asyik berjln je. So lepas g umah Along ambek Laksa Johor, ktorg singgah kedai DVD cari DVD Karaoke. Sampai umah terus berkarok smbil ditemani pisang goreng n keropok lekor. Lepas tu ak dpat resepi sambal kicap johor (bkan takat dpat je... ayah Kak Mar siap tolong buatkn sekali)

Proses penurunan ilmu pembuatan sambal kicap johor
Mase ak stop karok tuk solat asar tu Kak Mar n Nonon kuar g isi minyak motor. Elok abes solat ak tgok si Epul dh terbaring kt sofa. Ak tk perasan biler die blk "Aisey mcm mn ak nk karok kalo mamat di dh blk? segan lah." boleh plak ayah Kak Mar ckap "Kamu nk nyanyi lgu permaidani kn?" Ak pun hurmmm... anggukan saje. Dgn muka tebal ak karok dpn si Epul. Rasenyer ni lah 1st time aku nyanyi dpn die.... ahahaha nasib baik sore aku lunak. Tak lama lepas tu Kak Mar n Nonon blk dr isi minyak motor pastu diorg kuar blk nak g potong rambut. Ak malas nk follow sbb bru lepas mandi kang berpeluh blk. Kak Mar ckap xpelah ak tggu Ieta dtg ngan mak die, nk mkan laksa johor katenyer... Mase Ieta smpi tu ak pun hidangkanlah ap yg patut. Time ni ak rase mcm ak menantu plak kt umah tu. Hahaha... menantu tak kesampaian.

Lepas Ieta n mak die gerak ktorg smbung berborak. Dari satu topik ke satu topik smpailah ke topik seluar ak hilang yg smpi la ni xjmpe2 lg. Pastu Pak Cik ckap "Kawan si Epul kot yg pinjam". Hah? kwan Epul pinjam? sape? Susan? kuang ajor kalo die pakai seluar ak!!! Then pak cik ckap... "Si Epul ni ad kwan arwah atok die yg bg utk jage die... Ak pun mcm WHAT THE H*LL? lepas tu Epul bg aku soalan yg mmg aku tak jangka2 "Awak ad saka kan?" WHAT???? ni bler mase n saper plak yg ckap aku ad saka ni?? aku pun ckap "Xde lah... mn ad." lepas tu aku teringat yg mase first time ak turun Muar dulu ak ade tinggal 33 biji limau nipis atas tilam dlm bilik die. "Ohhh.... yg pasal limau tu ke?" Then ak start la story telling ak dtg muar dulu sbb nk berubat. Semua ak cerita dari first sampai last. Yang saka tu bkan aku punyer tp my ex asben yg punyer. Barulah Epul tu pham.

Lepas maghrib si Nonon n Kak Mar blk dr gunting rambut. Hurmmmm.... masing2 bergaya ngan rambut baru. Ak pun siap2 berkemas nk gerak blk KL. Ak pujuk Pak Cik join ktorg mengeteh sblom blk mula2 die xnak, kenyang katenyer tp last2 die ikot jugak. Dan yg paling pelik boleh plak si Epul tu nk follow sekali... hurm... buang tebiat mungkin. Tgah duk mkan2 tu tetiba HP die bunyi, ak boleh je nmpk spe caller tu sbb HP die taruk dpan ak, tp ak buat xtahu. dlm buat tak tahu tu tetaplah jugak ak dpat tangkap suare pompuan. Hurmm...Susan la tu. Lepas mkan ktorg drop pak cik kt umah then terus gerak blk KL.

Dlm keta ak tanyer Kak Mar. "Susan kan yg call td?" Kak Mar ckap "Hahaha, yea lah. ko tak perasan dia kenyit mate kt ko?" I'm speechless... ak mmg xboleh nk digest ap yg ad dlm otak mamat tuh. Sepanjang perjalanan blk tu aku nyer otak n perasaan tak tentu hala. ak pun xtahu ap yg ak rasa. Teringat ap yg nonon ckap kt Epul time mkan td "Menyayangi x semestinya memiliki, kerana jodoh itu rahsia Allah".

No comments:

Post a Comment